Καλησπέρα, πριν μία εβδομάδα πήγα στον οδοντίατρο για να φτιάξω ένα απονευρωμένο δόντι που μου είχε σπάσει. Στο ιατρείο του ο γιατρός έβγαλε μία ακτινογραφία για να δει την κατάσταση του δοντιού και μου είπε ότι δεν μπορεί να το φτιαξει και πρέπει να κάνουμε εξαγωγή. Μου σύστησε να πάρω αντιβίωση για δύο μέρες και μετά να πάω για την εξαγωγή. Επειδή με προβλημάτισε αρκετά η εξαγωγή ενός ακόμα δοντιού πήγα σε έναν άλλον οδοντίατρο για μία δεύτερη γνώμη, εκείνος μου είπε ότι δεν χρειάζεται να γίνει εξαγωγή, μου τρόχισε το παλιό σφράγισμα μου έβαλε βαμβάκι με φάρμακο επειδή είχε λίγη αιμορραγία, το έβαλε στο κενό του δοντιού και το έκλεισε με προσωρινό σφράγισμα. Σε όλη την διάρκεια της ημέρας ένιωθα πώς το φάρμακο έτρεχε από το δόντι μέσα στο στόμα μου και το καταπινα. Απο εκείνη την ημέρα έχει μουδιάσει το μάγουλο μου απο την πλευρά του δοντιού, το πηγούνι και ο λαιμός μου. Ένα περίεργο μούδιασμα που φεύγει κ έρχεται αλλά δεν περνάει. Τι μπορεί να πήγε στραβά και γιατί δεν υποχωρεί, που μπορεί να οφείλεται αυτό; Μήπως τελικά έπρεπε να είχα κάνει την εξαγωγή;
Χρειαζεται εξεταση για επαναξιολογησης του δοντιου.
Για να αιμμοραγεί δεν είχε γίνει απονεύρωση στο συγκεκριμένο δόντι. Να προχωρήσετε με την απονεύρωση.
Δεν έχω κλινική ούτε ακτινογραφική εικόνα για να πω κάτι
Κατανοώ την ανησυχία σου σχετικά με το μούδιασμα και την όλη κατάσταση. Το μούδιασμα που περιγράφεις (στο μάγουλο, πηγούνι και λαιμό) μπορεί να προκύψει από διάφορους παράγοντες, και πιθανόν σχετίζεται με την οδοντιατρική θεραπεία που ακολούθησες.
1. Νευρικός ερεθισμός ή τραυματισμός: Το μούδιασμα μπορεί να οφείλεται σε ερεθισμό ή πίεση κάποιου νεύρου, ειδικά αν το δόντι βρίσκεται κοντά στο νεύρο του κάτω γνάθου (το κατώτερο φατνιακό νεύρο). Μια οδοντιατρική παρέμβαση μπορεί να ερεθίσει το νεύρο προσωρινά, οδηγώντας σε μούδιασμα που συνήθως υποχωρεί σταδιακά με τον καιρό.
2. Φλεγμονή ή μόλυνση: Αν υπήρχε λοίμωξη ή φλεγμονή στο ...δόντι που δεν αντιμετωπίστηκε πλήρως, αυτό μπορεί να πιέζει ή να ερεθίζει τα γύρω νεύρα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ίσως ο πρώτος οδοντίατρος πρότεινε εξαγωγή.
3. Φάρμακο ή χημικό: Αν ένιωθες ότι το φάρμακο έτρεχε μέσα στο στόμα σου, μπορεί να έχει ερεθίσει τον ιστό στην περιοχή. Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε οδοντιατρικές θεραπείες μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό ή ακόμη και προσωρινή αίσθηση μουδιάσματος.
Όσον αφορά το αν έπρεπε να προχωρήσεις στην εξαγωγή, είναι δύσκολο να κρίνουμε χωρίς να γνωρίζουμε την ακριβή κατάσταση του δοντιού. Αν ο δεύτερος οδοντίατρος έκρινε ότι το δόντι μπορούσε να σωθεί, μπορεί να ήταν σωστή απόφαση να μην γίνει εξαγωγή αμέσως. Ωστόσο, αν το μούδιασμα παραμένει ή επιδεινώνεται, θα ήταν καλό να επισκεφτείς ξανά τον οδοντίατρό σου για περαιτέρω αξιολόγηση, ειδικά αν σχετίζεται με νευρικό ερεθισμό.
Σε κάθε περίπτωση, αν το μούδιασμα δεν υποχωρήσει, καλό είναι να συζητήσεις με έναν γναθοχειρουργό ή νευρολόγο, για να βεβαιωθείς ότι δεν υπάρχει κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα που να επηρεάζει τα νεύρα.
Read more
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
Get instant expert guidance for your medical concerns now!
We’ll send you an email when a specialist responds.